miércoles, 30 de marzo de 2016

YAYOI KUSAMA




BIOGRAFIA

Va nàixer en Matsumoto, Nagano, Japó, en 1928, i va començar la seua carrera artística en la dècada dels anys cinquanta. Els seus inicis van estar molt marcats per la influència de la pintura tradicional japonesa i pels pensaments obsessius i les conseqüències de les seues crisis alucinatories, que l'artista atribueix als maltractaments patits en la seua infància. Així va nàixer el concepte que l'artista crida xarxes d'infinit, grans superfícies cobertes per pigues que constitueixen des de llavors el seu element plàstic més característic, el seu senyal d'identitat.
El seu treball comparteix alguns atributs del feminisme, minimalisme, surrealisme, Art Brut, pop i expressionisme abstracte. Ella mateixa es descriu com una artista obsessiva. La seua obra està impregnada de contingut autobiogràfic, psicològic i sexual, i inclou pintures, escultures, performans i instal·lacions. Kusama és també novel·lista i poeta, i ha desenvolupat una notable labor en el cinema i el disseny de moda. 

Cansada mentalment, va tornar de manera definitiva a Japó en 1973. A mitjan dècada del setanta Yayoi Kusama va ingressar voluntàriament en un hospital psiquiàtric prop de Tòquio. En 2002 va participar en l'exposició Sunday Afternoon per a la galeria 303 a Nova York, en 2003 va rebre l'Ordre de les Arts i les Lletres de França i en 2006 es va convertir en la primera dona a obtenir el Praemium Imperiale de Japó, en la categoria pintura.




OBRES

“Cada piga és un rostre en el Cosmos i expressa, per a Kusama, un desig de pau”. Però sens dubte, l'obra forta de la mostra, és la instal·lació “Ple de la lluentor de la vida”: una caixa tancada, a plena foscor, repleta de llumenetes que semblaven ser estels. Una galàxia.




Ascension of Polkas Dots (2006, Arte conceptual)
Yellow Punkin (1992, Arte abstracto)








PÀGINES D'INTERÉS



No hay comentarios:

Publicar un comentario